Movie club - Discutii generale

Robert (320 mesaje) (Utilizator)
24-Mai-2008, 04:05 Top

Normal ca am citit ce ai scris:p, dar credeam ca ne uitam pe rand si le comentam pe fiecare in parte...sa inteleg ca ne uitam la toate si comentam evolutia regizorul?

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
24-Mai-2008, 06:05 Top

Pai daca vreti sa ne uitam la toate, atunci cel mai bine ar fi sa le vedem in ordinea aparitiei.SmileyPai dupa ce vedem un film, putem comenta. Si la sfarsit, facem niste paralele intre cele de pana acum, si alta data, peste o luna, doua, cand vedem si celelalte filme ale lui Lynch, mai completam, mai facem niste asocieri intre filme si stilurile adoptate.

Robert (320 mesaje) (Utilizator)
24-Mai-2008, 10:05 Top

Imi pare rau, dar eu cred ca o sa sar peste runda asta. Nu sunt genul meu de filme, nu pot sa rezist sa ma uit la unul intreg.

Catalin (147 mesaje) (Utilizator)
24-Mai-2008, 10:05 Top

E in regula, nu trebuie sa sari peste tot pachetul, ti-ai exprimat dorinta de a vedea The Elephant Man , il vezi, deschizi un topic cu el si asta e, iti spui parerea. Orice gand conteaza, oricum nu prea se inghesuie lumea (inca).
Si, cine stie, poate ca parerile celorlalti despre celelalte filme te vor face curios, ca stii cum se zice... pofta vine mancand.

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
24-Mai-2008, 11:05 Top

Hai sa vedem, poate fac pofta... cuiva... nu dam nume... Smiley:


"In 1971, Lynch s-a mutat la Los Angeles pentru a studia la Conservatorul AFI. La conservator, Lynch a început să lucreze la primul său film lung-metraj, Eraserhead , folosind o bursă de 10000$ de la AFI. Bursa nu i-a fost suficientă pentru a termina filmul și în lipsă de buget, Eraserhead a fost filmat intermitent pană în 1977. Un film enigmatic, Eraserhead spune povestea unui tânăr tăcut, Jack Nance, trăind pe un maidan industrial, a carei prietenă dă naștere unui copil ciudat, un mutant care plânge încontinuu. Lynch s-a referit la Eraserhead ca la " povestea mea cu Philadelphia ", ceea ce înseamnă că filmul reflectă toate elementele periculoase și angoasante pe când studia și trăia în Philadelphia. El a spus " acest sentiment m-a marcat profund. Si când a revenit la suprafață, a devenit Eraserhead ". Filmul reflectă și teama regizorului de rolul de tată, personificată în copilul ciudat. Lynch refuză să discute despre cum a fost făcut copilul și o legendă urbană pretinde că acesta a fost creat dintr-un fetus de vacă îmbălsămat. Filmul final a fost inițial considerat ca fiind imposibil de scos pe piață, dar mulțumită eforturilor distribuitorului Ben Barenholtz, a devenit un clasic. A fost de asemenea și un succes la public, lansându-l pe Lynch în avangarda filmului. Stanley Kubrick a spus că filmul este unul din favoritele sale absolute. Acesta a cimentat echipa de actori și tehnicieni care îi vor defini textura lucrărilor sale în anii următori, incluzându-i pe cameramanul Frederick Elmes, pe designerul de sunet Alan Splet și pe actorul Jack Nance.
Eraserhead a atras atenția producătorului Mel Brooks care l-a angajat pe Lynch pentru a regiza în anii '80 Elephant Man , o biografie a lui Joseph Merrick, un om cu o gravă diformitate, trăind din epoca victoriană. Filmul a fost un succes financiar și comercial și a caștigat opt nominalizari la Oscar, printre care Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu adaptat pentru Lynch . Filmul i-a stabilit și poziția de regizor hollywoodian viabil comercial, deși întunecat și neconvențional. Apoi, Lynch a acceptat să regizeze o adaptare a povestirii SF Dune a lui Frank Herbert pentru compania De Laurentiis Entertainment Group a producătorului italian Dino De Laurentiis cu condiția ca aceasta să producă un al doilea proiect al lui Lynch , asupra căruia regizorul ar fi avut control creativ total. Deși De Laurentiis a sperat într-un al doilea Razboiul stelelor, Dune (1984) al lui Lynch a fost un eșec comercial și critic, care a costat 45 de milioane de dolari și care a caștigat 27.4 milioane în Statele Unite. Filmul a fost ciopârțit prin montaj - cele 137 de minute au fost obținute din montajul de trei ore și jumătate al lui Lynch într-un fel care a facut acțiunea de neințeles. Studioul a scos pe piață versiunea mai lungă pentru televiziune în care s-au refolosit scene din versiunea lungă originală; totuși, principala condiție a fost ca anumite scene din altă parte a filmului să fie repetate de-a lungul poveștii ca să dea impresia că astfel filmul a devenit mai lung. In orice caz, nici această versiune nu a fost identică cu cea a lui Lynch , ci mai degrabă una despre care studioul a crezut că este mai de înțeles decat varianta care a rulat în cinematografe. Lynch a protestat contra acestor schimbări și a renegat versiunea lungă, a cărui regizor a fost creditat Allen Smithee. Aceasta versiune a fost comercializată pe video în lumea întreagă. Cel de-al doilea film de Lynch finanțat de De Laurentiis a fost Blue Velvet din 1986, povestea unui student (Kyle MacLachlan) care descoperă partea negativă a orășelului său în timp ce face investigații despre o ureche tăiată găsită pe câmp. Filmul conține performanțe remarcabile ale actriței Isabella Rossellini în rolul unei tulburate cântărețe de bar și a lui Dennis Hopper în rolul unui criminal sociopat și lider al unui grup de gangsteri. Blue Velvet are un succes enorm la critică și îi aduce lui Lynch a doua nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor. Filmul introduce câteva elemente comune în lucrările sale, printre care femei abuzate, misterele micilor orașe, cântece vechi folosite în mod neconvențional: " Blue Velvet " cântat de Bobby Vinton și " In Dreams " de Roy Orbison. De asemenea, a fost prima colaborare cu compozitorul Angelo Badalamenti, care va contribui în continuare la toate filmele sale de lung metraj."
sursa: wikipedia



Si-acum niste consideratii personale:
- Eraserhead este, intr-adevar, un film ciudat, experimental;
- Elephant Man (cu Anthony Hopkins) pare o poveste fantastica, avand in prim-plan un personaj cu o deformatie ingrozitoare a capului (daca este sau nu o poveste fantastica, in cele din urma...? descoperiti voi), dar este un film plin de emotie despre sufletul uman si despre prejudecatile unei societati...
- Dune este ecranizarea omonima a romanului scris de Frank Herbert, celebrul scriitor SF; dupa parerea mea, este cea mai buna carte SF scrisa vreodata; absolut TOT este o creatie fabuloasa; filmul nu este un Sci-Fi Action, este mai mult psihologic, si, intr-adevar, daca n-ai citit cartea inainte, e destul de greu de inteles;
- Blue Velvet este practic o poveste politista, plina de mister, unde incep sa apara elementele suprarealiste cu care este impanzit serialul Twin Peaks;

bond1 (39 mesaje) (Utilizator)
25-Mai-2008, 11:05 Top

eu ma bag la Elephant Man.. am vazut 2-3 faze si pare interesant...

kaospilot (0 mesaje) (Utilizator)
25-Mai-2008, 03:05 Top

Eraserhead : nu l-am vazut;
Elephant Man - l-am vazut acum 2,3 ani - profund, film excelent; risca sa se incadreze la "plictisitor" pentru consumatorii de filme comerciale;
Dune : vazut; citit si cartzile; (vazut si DUNE varianta TV) : film OK. Recomandare: Cititzi cartzile.
Blue Velvet : nu l-am vazut; o sa incerc sa-l vad in urmatoarele 10 zile.

Se uita cineva la aceste filme?

bond1 (39 mesaje) (Utilizator)
25-Mai-2008, 09:05 Top

am vazut elephant man...

Catalin (147 mesaje) (Utilizator)
26-Mai-2008, 07:05 Top

Mereu se uita cineva la aceste filme, unii se uita lung, altii in fuga, dar stai linistit, cineva pe aici, pe jos, se uita la ele.
Smiley

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
26-Mai-2008, 08:05 Top

Yep, ne uitam, putini, dar, totusi... tot mai multi... ne uitam...Smiley

bond1 (39 mesaje) (Utilizator)
26-Mai-2008, 10:05 Top

deci ne uitam la toate sau trecem mai departe?

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
26-Mai-2008, 10:05 Top

Mi se pare un capitol important in istoria cinematografiei, David Lynch... Cum vreti...

Catalin (147 mesaje) (Utilizator)
26-Mai-2008, 11:05 Top

Hai sa ne uitam la toate, sunt filme accesibile, se gasesc, nu e o problema, n-avem nimic de pierdut. Un mic efort si dupa aia mai vedem daca mai incercam inca o data cu altcineva.
Nu sunt filme de lepadat, Dune in varianta lui Lynch este... grandios avand in vedere cand a fost facut si cu ce mijloace, iar de inteles... oricum nu cuprinde decat prima parte a ciclului, o iei ca o poveste fantastica cu alt fel de Jedi.
The Elephant Man deja a fost deschis asa ca, mult nu mai e. Doar trei bucati.
Smiley

bond1 (39 mesaje) (Utilizator)
27-Mai-2008, 01:05 Top

adaugam si Mulholland Drive (2001) ? sa vedem diferenta de perioada?

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
27-Mai-2008, 01:05 Top

Ideea mea initiala era sa luam un actor/regizor si sa-l disecam in 1, 2, 3... etape, in functie de cate filme are jucate/regizate. Lynch are 9 filme de lung metraj regizate:

[FONT=Calibri] [SIZE=3] Eraserhead [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1977[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] The Elephant Man [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1980[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] Dune [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1984[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] Blue Velvet [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1986[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] Wild at Heart [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1990[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] Lost Highway [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1997[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] The Straight Story [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 1999[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] Mulholland Drive [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 2001[/size] [/FONT]
[FONT=Calibri] [SIZE=3] Inland Empire [/size] [/FONT] [FONT=Calibri] [SIZE=3] 2006[/size] [/FONT]

Il impartisem, oarecum, in doua. Intre Blue Velvet si Lost Highway a produs serialul, si tot ce tine de el, Twin Peaks. Wild at Heart este realizat in timpul, ca sa zic asa, lui Twin Peaks. Deci as fi propus o a doua parte a muncii lui Lynch, peste o luna, doua... Ca sa-i putem vedea intreaga opera.
Eu sunt fan Lynch, si mi se pare un regizor imporant, de aceea il consider un "clasic". Daca nu va place, nu-i nici o problema, puteti face alte propuneri. Smiley