Ep. 9: 1901

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
6-Oct-2007, 11:10 Top

1901

Iul. 11 – Leon Gaumont brevetează “ un dispozitiv de comandă electrică sincronă a unui fonograf și a unui aparat de cinematograf ”.

http://i22.tinypic.com/23sd9hv.jpg
Leon Gaumont (1864 - 1946)

Perfecționările succesive ale sistemului, denumit “ Chronophone Gaumont ” – îndeosebi pe planul intensității sonore și al sincronismului – continuă până către sfârșitul anului 1905, când se vor obține rezultate satisfăcătoare.

http://i20.tinypic.com/2nrkcnk.jpg
Chronophone Gaumont 1902

Dintre “ sistemele sonore ” ale începutului de secol, acesta va cunoaște cea mai largă răspândire din Europa.

Bela Zitkovsky turnează, la Budapesta, primul film de ficțiune maghiar, A tanc (Dansul) . În fruntea distribuției, o stea a scenei din Ungaria, Lujza Blaha .

http://i24.tinypic.com/2re4dpl.jpg
Lujzya Blaha (1850-1926)

Francezul Ferdinand Zecca , omul de încredere al lui Charles Pathe , este angajat ca prim-regizor și director de producție al firmei “ Pathe Freres ”.

http://i20.tinypic.com/t5oeoh.jpg
Studiourile Pathe

http://www.victorian-cinema.net/zecca.jpg
Ferdinand Zecca (1864 - 1947)

Cu primul său film important, L’Histoire d’un crime (Istoria unei crime) , Zecca deschide seria melodramelor populare (în celula sa, condamnatul la moarte visează și retrăiește diverse episoade din viață, drumul care l-a condus la crimă). Victimele alcoolismului , după “ L’Assommoir ”, de Zola (1902), Viața unui jucător (1903), Greva , după “ Germinal ”, de Zola (1904) și În țara cărbunelui (1905) evidențiază o evoluție către un anume realism – mai degrabă naturalism – puternic influențat de modelul oferit de imagistica muzeelor de figuri de ceară, la modă în epocă. “ Este posibil ca azi această metodă să ne apară ca ciudată sau artificială, dar ea a fost la vremea ei mai aproape de natural decâ cele folosite de alți cineaști. [...] Era o căutare ca atâtea altele ” (J. Toeplitz). “ Stilul lui Zecca ”, vădit și în celelalte genuri – farsa, comedia cu trucaje, reconstituirea – abordate de el sau de colaboratorii săi, care în 1904, vor lucra sub conducerea sa la “ Pathe ”, indică un efort continuu de reprezentare a realului chiar dacă în majoritatea cazurilor prezența convenției, îndeosebi în fundal, este frapantă.

Va urma...

[surse: Secolul cinematografului, [url]www.victorian-cinema.net][/url]