Ep. 10: 1902

kralizec (3,373 mesaje) (Administrator)
20-Oct-2007, 11:10 Top

1902

Mart. – Edwin Porter realizează The Life of an American Fireman (Viața unui pompier american). Utilizarea unor noi procedee de topică cinematografică în dezvoltarea narațiunii – supraimpresiunea (visul pompierului), gros-planul (semnalul de alarmă în funcțiune, ochii cailor îngroziți), schimbarea unghiului de vedere de la plan la plan (goana pompelor de incendiu spre locul dezastrului) generează dramatismul cinematografic al benzii, cu efect de șoc asupra spectatorului confruntat cu “ o intensitate spectaculară fără precedent ” (L. Jacobs).

http://i15.tinypic.com/4v3vabt.gif http://www.youtube.com/watch?v=p4C0gJ7BnLc" class="link"> The Life of an American Fireman

Mai – Georges Melies realizează Le Voyage dans la lune (Voiajul în lună). Inspirat din narațiunile lui Jules Verne și H. G. Wells, filmul adoptă stilul tradițional al feeriei, căruia îi contrapune parodia, detașarea ironică. Rețin atenția costumele și decorurile de o debordantă inventivitate și de o remarcabilă unitate stilistică, precum și câteva episoade: luna primind obuzul în ochi, fuga exploratorilor urmăriți de seleniți, recăderea obuzului pe pământ. “ Nu este, fără îndoială, cel mai bun film al meu, dar se mai vorbește de el după treizeci de ani de la realizare. El a lăsat o aminitre neștearsă, fiindcă a fost primul în genul său. Pe scurt, e considerat drept capodopera mea și, ca atare, nu am altceva de făcut decât să mă înclin. ” (Melies).

http://i15.tinypic.com/4v3vabt.gif http://www.youtube.com/watch?v=aI0BmQaIIR4" class="link"> Le Voyage dans la lune - A trip to the moon

Iun. – La Barcelona, la filiala locală a firmei “Pathe”, își începe activitatea operatorul spaniol Segundo de Chomon .

http://www.ciencia-ficcion.com/imag/op00819a.jpg
Segundo de Chomon (1871 - 1929)

În 1903 va realiza primele sale filme importante: comedia Los guapos del parque (Fanfaronii din parc) și filmul de trucaj Hotel Electrico (Hotel Electric).

http://i15.tinypic.com/4v3vabt.gif http://www.youtube.com/watch?v=up9JJOaWZE4" class="link"> Hotel Electrico

Din 1904, va trece în centrala pariziană a firmei, specializându-se în filme de trucaj; el utilizează un aparat de filmat special, care permite derularea peliculei în ambele sensuri. În domeniul său preferat, Chomon – “ magul spaniol ” (F. Cuenca) – va produce, în numai trei ani, circa 150 de filme, printre care Le Roi des aulnes (Regele arinilor), unde supraimpresionează doi călăreți pe ochiul în gros-plan al unui crap viu, căruia i se zbate pleoapa, și La Liquefation des corps durs (Lichefierea corpurilor dure), în care substituie interpreților niște manechine deformabile până la “lichefiere”. " Chomon a fost, mai mult decât orice altceva, un descoperitor de trucaje, (...) un extraordinar tehnician de efecte speciale, cum spunem noi azi, și mai puțin un regizor ” (G. Sadoul).

Aug. – Charles Urban înființează la Londra propria sa companie “ Charles Urban Trading Company ”.

http://i22.tinypic.com/rbl2c2.jpg
Charles Urban (1867-1942)

Obiective: difuzarea în Anglia a filmelor Lumiere, Melies, R. W. Paul, G. A. Smith, J. Williamson și F. Mottershaw; producția de lungmetraje documentare. Deviza: “ Vă aducem universul în fața ochilor ”. Reporterii săi împânzesc lumea. Ormiston Smith filmează în Elveția o ascensiune pe Cervin; H. M. Lomas filmează în Borneo și în India, iar C. Rider Noble, pe fronturile războiului balcanic; J. Eorsenthal, în Canada, ciclul Loving Canada (Viața în Canada), Felix Mesguich, în Franța, Italia, Turcia, în Caucaz și în Turkestanul rusesc.

Oct. – Oskar Messter fondează, la Berlin, societatea “ Messter Film Aktiengesellshaft ”, firmă producătoare, care, alături de “ Deutsches Bioskop ” (Skladanowski) și de “ Deutsches mutoskop ”, va domina, până în 1909, industria cinematografică germană.

http://www.victorian-cinema.net/messter.jpg
Oskar Messter (1866-1943)

Va urma...

[surse: Secolul cinematografului, [url]www.victorian-cinema.net[/url] , [url]www.youtube.com][/url]