• Gangsteri de legendă - spectacolul lui Tom Hardy 19-Oct-2015, 10:05

  Gangsteri de legendă - spectacolul lui Tom Hardy

  Filmul Gangsteri de legendă, cu Tom Hardy în dublu rol, cel al gemenilor Reggie şi Ronnie Kray, cei mai cunoscuţi infractori britanici, ne face în sfâșit o invitație în lumea mafiei londoneze, după ce marele ecran ne-a „obișnuit” cu universul mafiei americane.

  Vedem că nu „discreția” este modul de operare al gangsterilor britanici, asemenea mafioților din America, ci bravarea și mediatizarea imaginii, pozând în vedete. Starurile de cinema ale vremii și gangsterii din westernuri sunt modelele celor doi frați.

  Filmul este un tur de forță pentru Tom Hardy, care a „jonglat” între două personaje diferite, de la scenă la scenă. Trebuie să recunosc că personajul Ron Kray - fratele sărit de pe fix din echipa celor doi gemeni gangsteri, dar mai mult de atât: un raisonneur al filmului, cu cele mai insolite și spumoase replici - este sarea și piperul biopicului.

  Reggie Kray este un loc comun pentru filmele cu gangsteri, un personaj pe care l-am văzut de atâtea ori în producțiile de gen - este gangsterul stilat, gentlemen, în pofida faptului că este o persoană violentă, își respectă familia, are aspirații de a- și clădi o afacere. Figura originală din film este Ron, un alienat în stare de orice, dar care servește niște replici ce arată că e capabil să anticipeze niște lucruri pe care alții nu le văd, e un personaj atipic pentru această lume și pentru postura de șef (chiar adjunct) de bandă. Și un personaj care își arată umanitatea în cele mai neașteptate momente. Emily Browning în rolul Frances Shea este și vocea autorială a filmului.

  Legend reușește să fie un film cu o atmosferă de epocă bine recreată. Costumele, scenografia foarte bine reconstituite. Muzica este un element cheie, la înălțimea momentului recreat - chiar dacă nu vine de pe scena culturală a Londrei, ci din cluburile din care provin cei doi frați, din East End, o zonă muncitorească din Londra, dar celebră - aici a operat Jack Spintecătorul cu 60 de ani în urmă. Cântăreața britanică Duffy o interpretează pe Timi Yuro, o americancă îndrăgită de frați, invitată adesea să cânte în clubul lor. Melodia „Make the World Go Away” e hipnotizantă.

  Iată, mai jos, o serie de informații despre film din caietul de presă al producției, pus la dispoziția jurnaliștilor de către distribuitorul în România al filmului, Freeman Entertainment,

  Cazul real

  Anii ’60, Londra. Carnaby Street era o cavalcadă de culoare şi de celebrităţi, Beatles creau, pe Abbey Road, moştenirea pe care aveau s-o lase,  formașia Rolling Stones se năștea, capitala britanică era lider în modă, muzică, film şi fotografie în Europa.  În timp ce Hollywoodul stabilea un standard  al opulenței în America,  Londra era capitala culturală europeană.  Dar perioada avea şi o latură întunecată - fraţii Kray şi firma lor. Frații se îmbrăcau foarte bine, în condițiile în care restul lumii nu-și permiteau haine de calitate, consecințele războiului încă simțindu-se.

  Născuţi în East End în 1933, Ronnie şi Reggie erau gemeni identici (Reggie era cel mai mare dintre ei, la o diferenţă de vreo zece minute) care crescuseră pe străzile pline de duritate ale Londrei şi deveniseră repede lideri de bandă  şi infractori implicaţi în multe, între care extorsiune, furt şi intimidare. Ascunşi sub aparenţa unor proprietari legitimi de cluburi, gemenii au reuşit să se apropie de mai multe chipuri cunoscute (au fost fotografiaţi de marele David Bailey) şi au avut mare influenţă socială şi politică ceea ce îi făcea, practic, de neatins în faţa poliţiei. Ei nu au condus doar în East End, ei au dominat Londra. Şi nu erau doar gangsteri, ci adevărate celebrităţi, în felul lor.

  Apoi, lucrurile au luat-o razna. În 1966, Ronnie l-a ucis pe George Cornell, un membru al unei bande rivale, Richardson, într-un local din Whitechapel, „The Blind Beggar”. În anul care a urmat, Reggie a rămas îndurerat după ce soţia sa, Frances, s-a sinucis. Câteva luni mai târziu, el l-a ucis  asociatul lor, Jack „Pălărie” McVitie, la o petrecere, în faţa a zeci de martori. Viaţa fermecătoare a fraţilor Kray se încheiase. În 1968, lunga anchetă a poliţiei, condusă de inspectorul Leonard „Nipper” Read, a dus la arestarea celor doi fraţi şi a câtorva asociaţi ai acestora. Au fost condamnaţi pe viaţă pentru crimele lor. Ronnie nu a mai cunoscut libertatea. În cele din urmă, a fost declarat nebun şi şi-a petrecut mare parte din viaţă la spitalul Broadmoor , înainte de a muri din cauza unui infarct, în 1995. Reggie a fost eliberat din închisoare în 200, din motive umanitare. Avea cancer în fază terminală, Boala l-a ucis şase săptămâni mai târziu.

  Totuşi, deşi fraţii Kray şi-au petrecut jumătate din viaţă în închisoare, legenda lor a continuat să crească.

  Cum a fost filmat Tom Hardy pentru a-i avea pe cei doi frați gemeni

  Cum filmul avea un buget restrâns şi nu foarte mult timp pentru filmare, cadrele fiind trase în peste 100 de locuri din Londra (foarte puţine cadre s-au filmat în studio), în doar 50 de zile de filmare, scenariul de vis al lui Helgeland de a-i permite lui Hardy să filmeze mai întâi un personaj şi apoi să revină pentru a-l filma pe celălalt, nu putea să funcţioneze. În schimb, timp de 35 de zile Hardy a trebuit să joace rolurile ambilor fraţi. De regulă începea ziua în pielea personajului care avea mai multe scene de tras. Cel mai adesea, personajul mai prezent pe ecran era Reggie, fratele pe care Helgeland l-a văzut ca pe eroul principal al filmului. Apoi, după ce termina scenele acestuia, Hardy dispărea şi revenea machiat şi costumat ca Ron, pentru a trage şi restul de scene.

  _tradeAdsP_={ adzone:"65854" }; Sursa: Cinemagia.ro
  Tags Tag-uri: N/A

Comentarii

Webhosting xServers
tenisdemasa.ro.pngwasd.jpgFa-ti reclama - 250x250